Kako organizovati povoljno putovanje?

Tajland putovanje otoci

Ako ste jedna od onih osoba koja voli da putuje i želi da posjeti još mnoga divna mjesta ali nikad ne uspjeva svoju finansijsku stranu dovesti do tog nivoa da to stvarno i ostvari, onda vam ovaj tekst možda bude inspiracija da krenete u narednu avanturu. Možda malo drugačiju od vaših dosadašnjih putovanja ali sigurno povoljniju, a vjerovatno i zabavniju. Mnogo je razloga koji potvrđuju da putovanja utiču izuzetno povoljno na naše živote. Kažu da nas putovanja čine sretnijim, kreativnijim, snalažljivijim, otvorenijim prema novim ljudima i situacijama, a nedavno istraživanje Američkog udruženja putnika ističe da one osobe koje u potpunosti iskoriste svoj godišnji odmor imaju 6,5 % veće mogućnosti da će biti promovisani u odnosu na one koji rade i tokom godišnjeg odmora. Zar to nije dovoljno razloga da počnete planirati već naredno putovanje? A evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da to putovanje i bude povoljnije.

Organizujte sami putovanje

Iako mnoge agencije danas nude odlične i povoljne aranžmane, moja preporuka je uvijek da probate sami sve organizovati. U tom slučaju ste mnogo fleskibilniji i kod odabira prevoza, smještaja ali i programa koji kreirate sami isključivo vođeni svojim željama i afinitetima. Meni se taj način putovanja pokazao kao mnogo povoljniji ali i na neki način zabavniji, naročito ako se putuje u neku od dalekih zemalja. Na taj način se više morate osloniti na svoju snalažljivost, upoznat ćete više lokalaca i stvarni život te zemlje, a ako se dobro pripremite za put onda sigurno nećete propustiti ni jednu znamenitost. Kada sam planirala put u Tajland, Kambodžu i Laos pratila sam rute na koje vode agencije, uzela ono što se meni učinilo najzanimljivijim i napravila vlastitu rutu. Kupili smo samo povratne avio karte do Bangkoka, a sve ostalo, kao što su smještaj i prevozna sredstav od grada do grada, smo rješavali na licu mjesta. I sve je prošlo odlično. Naravno, bilo je i napornih trenutaka naročito kad smo tražili smještaj nakon što smo 12 sati proveli u autobusu putujući cijelu noć kroz krivudave ceste Laosa i sa ruksacima na leđima koji su iz dana u dan postajali sve teži. Ali sve to ima svoju posebnu draž i danas su mi te tri sedmice putovanja kroz ove tri zemlje jedna od najdražih uspomena.

5

Budite fleksibilni i spontani

Ako želite naći što povoljnije avio karte budite fleksibilni sa datumima putovanja i pratite ponude avio kompanija koje često imaju akcije. Kada tako nešto uočite, trebate brzo reagovati i kupiti avio karte i onda sve ostalo polako planirati. Istražite koji su vam aerodromi najbliži s kojih lete “low cost” avio kompanije i pronađite najjeftnije opcije kako doći do tih lokacija. Danas već ima mnogo prevoznika koji nude i povoljne prevoze do aerodroma u regiji. Napravite listu gradova koje želite posjetiti i kada uočite neku od tih destinacija na akciji, brzo reagujte. Imajte na umu da takve akcije uglavnom neće biti u ponudi za vrijeme praznika i masovnih godišnjih odmora jer tada svi putuju, nego će to uvijek biti neki termini koji nisu tako traženi. Ali to ne treba da vas spriječi. Uglavnom su svi ti gradovi i mnogo ljepši kada nisu velike praznične gužve, samo vi trebate planirati svoje godišnje odmora malo drugačije. Zbog toga je moje pravilo da nikad ne putujem na primjer za Novu godinu gdje sve košta 3 puta skuplje nego ću radije putovati u drugoj polovini januara kada su cijene svega znatno niže.

Ljudi Japan

Birajte privatne smještaje

Zahvaljujući stranicama poput AirBnB danas imamo priliku da nađemo povoljnije smještaje. Ali nije jedino cijena prednost kod privatnih smještaja nego i činjenica da na taj način upoznajete nekog ko zaista živi u tom gradu i ko vam uvijek može dati odlične savjete šta posjetiti, gdje jesti i gdje se dobro provesti. Sva dosadašnja iskustva koja sam imala na putovanjima sa privatnim smještajima su bila odlična. Naročito lijepo nam je bilo u Tokyu gdje smo imali priliku upoznati divan bračni par i kroz njih saznati više o njihovoj kulturi i načinu života, što nikad ne bismo saznali boraveći u hotelu. Ako ne volite da dijelite kupatilo ili kuhinju s domaćinima tokom vašeg boravka uvijek imate mogućnost da iznajmite i cijeli stan. A ako vam smještaj nije uopšte bitan i tu želite što manje potrošiti onda probajte stranice poput Couchsurfing koje su besplatne ili HomeExchange gdje možete i mijenjati svoj dom za nekoliko dana sa nekim putnikom iz grada u koji putujete.

 

Luang Prabang hrana

Hranite se gdje jedu lokalci

U svakom gradu imate ekskluzivne restorane ali naravno i mnoga mjesta gdje ćete odlično jesti za vrlo mali budžet. Tržnice su mi se pokazale kao odlične lokacije gdje možete po vrlo niskim cijenama probati različite specijalitete. Tako smo u Laosu, Tajlandu ili Japanu često jeli na ulici ili na njihovim tržnicama i sve je uvijek bilo svježe i ukusno. Ili držite se pravila da izbjegavate turističke dijelove grada gdje su restorani uglavnom fokusirani na turiste, što je očito i po cijenama ali često i po kvaliteti hrane, pratite gdje jedu lokalci i pridružite se njima. Tu je uglavnom najukusnije i najpovoljnije. Tako smo u Meksiku znali imati najbolje obroke u malim uličnim restorančićima na plastičnim stolicama, kao i u Istanbulu najsvježiju ribu ispod Galata mosta gdje istovaraju ribari svoj ulov. Ignorišite činjenicu da ta mjesta možda ne izgledaju najbolje, na kraju je najbitnije da se prepustite čarima različitih okusa.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *