Da li putovati sa agencijom ili samostalno ?

agencija

Na pitanje da li putovati sa agencijom ili samostalno nema ispravnog odgovora. Sve zavisi kakva su vaša očekivanja od putovanja, koliko imate vremena da planirate avanturu, koliki je budžet, te da li više volite da je sve unaprijed isplanirano i dogovoreno ili volite spontane događaje kojima se prilagođavate u hodu.

Navest ću prednosti i mane jednog i drugog načina putovanja, a vi procijenite na koji način želite istražiti narednu destinaciju.

Prednosti i mane putovanja sa agencijom

Jedna od najznačajnijih prednosti putovanja sa agencijom je činjenica da neko drugi za vas planira i organizuje cijelu turu. To može biti vrlo korisno ako nemate mnogo vremena da se posvetite istraživanju destinacije na koju putujete, da se bavite planiranjem prevoza iz jednog grada do drugog, liste znamenitosti koje trebate posjetiti, te pronalaska odgovarajućeg smještaja. Ovo može biti naročito korisno ako putujete u neku daleku državu, jer će agencija imati sve potrebne informacije kao što je podatak da li vam je potrebna viza, da li je obavezno vakcinisanje, na šta posebno trebate obratit pažnju u toj državi kako bi ostali zdravi i poštovali njihove običaje i pravila.

Naravno možete doći do svih ovih informacija i sami, ali će vam trebati vrijeme da sve pripremite i isplanirate. Za naše putovanje kroz Tajland, Kambodžu i Laos trebalo mi je nekoliko mjeseci da detaljno razradim plan putovanja i pronađem najbolje opcije kako u 3 sedmice vidjeti što više od ove tri zemlje. Ja obožavam taj proces planiranja putovanja jer na neki način meni već tada počinje cijela avantura, ali ako nemate vremena za to onda je jednostavnije prepustiti se u ruke stručnjaka.

Sigurnost je takođe jedna od stavki zbog kojih se mnogi odlučuju za agenciju, naročito ako planirate put u neku državu ili grad za koji kažu da je opasan. Vodiči uglavnom znaju u kojim dijelovima grada se možete sigurno kretati ali je i dobar osjećaj da imate nekoga ko poznaje lokaciju vrlo dobro i ko će vam pomoći ako se desi nešto nepredviđeno.

Upoznavanje grada i znamenitosti uz vodiča može biti posebno zanimljivo, naročito ako je vodič odlično poznaje grad i ako će vam otkriti neka mjesta koja su poznata ugalvnom samo lokalcima i koja bi teško sami otkrili.

Putovanje sa agencijom je skuplje od samostalnog aranžmana. Iako imate danas agencija koje nude povoljne avanturističke aranžmane na kojima putujete skoro kao da sve i sami organizujete, plus gore navedene prednosti, računajte da su ovakvi aranžmani uvijek nešto skuplji od putovanja koje sami organizujete.

Druga mana je što se vaša očekivanja mogu razlikovati od svega što je agencija pripremila, pa da ne bi došlo do velikog razočarenja dobro se raspitajte i utvrdite šta vas tačno očekuje na putovanju, kakav je smještaj i u kojem dijelu grada se nalazi, šta je sve uključeno u aranžman da vas ne iznenadete skriveni troškovi itd. Na samom putovanju imat ćete sigurno i izlete koji se dodatno plaćaju. Moj savjet je da se uvijek raspitate za cijenu istih i bez agencije, jer tako možete uglavnom uštediti. Agencija ima svoje rute i svoje dogovore sa lokalnim operaterima ali često koristi i takve situacije za dodatnu zaradu.

Moj savjet vam je prije nego što se odlučite za neki aranžman, da provjerite iste ili slične ture u različitim agencijama i onda se dodatno raspitate kakva su iskustva prethodnih putnika. Čitajte komentare na društvenim mrežama i blogovima, raspitajte se u vašem krugu prijatelja da li je neko već putovao sa tom agencijom. To će vam sigurno pomoći u donošenju odluke.

samostalno

Samostalno organizovanje putovanja

Moram priznati da meni ovaj način putovanja više odgovara i da smo skoro sve destinacije posjetili organizujući sve sami. Po meni su najveće prednosti samostalnog putovanja finansijski aspekt, jer birajući povoljne avio karte i smještaje možete već dosta uštediti, ali i neovisnost o grupi i činjenica da svaki dan radite upravo ono što želite i u vašem ritmu istražujete novi grad bez unaprijed utvrđenog rasporeda.

Moje iskustvo mi je pokazalo da kada sami putujemo lakše upoznajemo druge putnike i lokalce, nepredviđene situacije rješavamo oslanjajući se na svoju snalažljivost, više uživamo u svim malim i velikim otkrićima i upoznajemo grad upravo u ritmu koji nam odgovara.

Srećom nismo do sada imali neka veća negativna iskustva koja bi ovaj način putovanja okarakterisao opasnim. Naravno, bilo je tu i umora i hodanja satima sa torbama na leđima u potrazi za adekvatnim smještajem, spavanja i u nekim neuglednim sobama jer je to u tom trenutku bila najbolja opcija, trovanja hranom i mnogih drugih sitnih problemčića na putu, ali sve je to dio te avanture.

Kada samostalno putujete svaki dan je novi izazov i na vama je da kreirate da taj dan bude jedna od najljepših uspomena.

Za koju god opciju se odlučili uživajte u novim iskustvima.

 One thought on “Da li putovati sa agencijom ili samostalno ?

  1. Mirjana

    Definitivno mi je drago što sam “naletela ” na vaš blog. I zaista po prvi put da sretnem nekoga ko slično misli kako ej priprema putovanja poseban doživljaj i iskustvo i praktično početak putovanja. Nakon dolaska ja sređujem sređujem i misli i utiske i fotografije i iskustva u “arhivu” pa tako meni putovanje traje dugo a to me veseli i to mi “puni” baterije.
    Ma bravo za sve što ste napisali…pardon izvinjavam se onima koji se “kunu” u agencije, stvar izbora zaista. Samostalno putovanje omogućava ogromnu lakoću interakcije sa lokalnim stanovništvom.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *