Kako ostati aktivan u zimskom periodu bez dodatnih troškova

setnjaZima je period kad se teško pomjeramo iz toplih domova i kad je najljepše u mekanom krevetu. I ja uživam u tome ali to nije razlog da se ne posvetimo sebi i da budemo aktivni. Ne volim snijeg, pa tako ni zimske sportske aktivnosti, ali sam pronašla opcije koje mi omogućavaju da pazim na tijelo i duh i kad su vani minusi. Mislim čak da su mi zimi ove aktivnosti i mnogo potrebnije jer se manje krećem i manje vremena provodim u prirodi. A nakon svake ove aktivnosti se osjećam toliko dobro da mi je taj osjećaj najbolja motivacija da ih sutra ponovim. Neke od ovih aktivnosti su dio mojih svakodnevnih rituala u kojima uživam i uz koje posvećujem vrijeme sebi. Pošto ovoj blog najviše posjećuju ljubitelji putovanja, dobra vijest je da sve ove aktivnosti možete raditi i na putovanju u iznajmljenom smještaju ili hotelskoj sobi. Ako i vi niste veliki ljubitelji snijega ili jednostavno tragate za aktivnostima koje ne zahtjevaju nikakve dodatne troškove, pogledajet čime se ja zabavljam u ovim hladnim danima. Možda vas motivira da i vi probate ili pronađete nešto slično što vama odgovara.

Vježbanje u stanu

Već skoro dvije godine vježbam samo uz BodyRockTV. Dok sam živjela na tri različite lokacije bilo mi je teško uskladiti posjetu teretani ili nekom fitnes centru. Stalno sam bila u pokretu i taj odlazak na trening je bio skoro neizvodljiv. Tada sam počela da vježbam uz online trenere. Svaki dan imam besplatan kvalitetan trening koji radim baš onda kad meni odgovara. I sad kad sam se stacionirala i ne putujem više zbog posla nastavila sam sa ovim načinom vježbanja. Zimi mi je ovo idealna opcija. Nema izgovora da pada kiša, snijeg, da je hladno i da ne mogu do teretane. Nema ni izgovora da nemam vremena. Uvijek mogu pronaći nekoliko puta sedmično pola sata do sat vremena u svom danu da odvojim za trening. Treninzi su stvarno odlični, a online treneri stalno pripremaju nove “izazove” i drugačije treninge. Trenutno na stranici imate vrhunske treninge za 14 sedmica. i to da vježbate 5 puta sedmično. Probajte sa prvom sedmicom i možda vam se svidi, pa i vi odlučite vježbati u dnevnom boravku. Najbolje od svega je da sve vježbe možete da radite u sobi i da vam ne trebaju dodatne sprave. Ja sam u jednom trenutku kupila male tegove, ali do tada sam koristila flaše sa vodom ili stolicu ili nešto drugo što može pomoći. Uživajte i zabavite se :)

Yoga idealna za početak dana

Yogu sam počela raditi jer su me leđa počela boliti od sjedenja u kancelariji i u automobilu. I od kako sa yogom započinjem dan nemam više tih bolova i problema. Yogu i dalje istražujem, radim ono što mi odgovara i uživam u tih 15 do 30 minuta koje posvetim tome. Na Internetu sam pronašla Erin Motz koja sebe naziva “Bad yogi”. Sviđa mi se jer je opuštena, vrlo jednostavna i pokazuje da se možemo i mi, koji volimo popiti čašu doborg vina (ili dvije :) i uživamo u hrani, isto baviti yogom. Pogledajte za početak njen “30 days Yoga Challenge, a ako vam se svidi pogledajte i ovaj malo napredniji izazov koji traje 28 dana.

zima

Biram šetnju umjesto kafića

Ovo mi je jedna od omiljenih novih navika. Umjesto da se dogovorim sa prijateljicom da se vidimo u nekom kafiću idemo u šetnju. Isto se ispričamo kao da sjedimo negdje, ali dišemo svježi zrak i protegnemo noge. Naše tijelo će nam biti zahvalno za svaku šetnju koju mu priredimo. Ovo je i odlična opcija za sastanke. Razmislite koje sve sastanke možete prebaciti iz zatvorenih prostora u park. Vjerujem da će sastanci biti isto efikasni, ako ne i efikasniji, i da će vam dolaziti i nove ideje čim se udaljite iz svog radnog okruženja i prošetate pola sata dnevno.

Biram šetnju umjesto prevoza

Sjedenje je postalo ozbiljan problem i zbog toga pokušavam da kad god mogu biram šetnju. Trenutno živim u Zagrebu 25 minuta pješke do centra.Tramvajem mi treba manje od 10 minuta. Uglavnom se odlučim za šetnju do grada. Krenem ranije, slušam muziku i uživam u šetnji do centra. Razmislite za koje relacije vam ne treba prevoz. Ostavite bar jednom sedmično automobil parkiran i šetajte.

voce

Zeleni doručak

Pored ovih rituala koje podrazumjevaju neku aktivnost već neko vrijeme doručkujem zeleni sok. Odgovara mi za početak dana, a ujedno tako svaki dan pojedem bar dvije voćke. Pravim različite kombinacije ali uglavnon dvije voćke i jedno zeleno povrće (brokula, kelj, blitva itd.). Čitala sam mnogo o sokovima ovog tipa, kao npr. da liječe, daju energiju, uljepšavaju i mnogo toga drugog. Vjerovatno na svakoga djeluju drugačije. Meni baš odgovaraju kao doručak jer sam prije uvijek bila lijena kada je doručak u pitanju. Zeleni sokovi su idealni ako želite brz i zdrav početak dana.

Ativna meditacija

I za kraj nešto novo što prakticiram tek nekoliko dana. Ako vas zanima meditacija ali ne uspjevate da umirite misli, pogledajte ovo predavanje u sklopu kojeg je i meditacija koju je kreirao Vishen Lakhiani. Odlična tehnika da programirate svoj idealni dan i da se napunite dobrom energijom prije nego što krenete u akciju. Pogledajte cijelo predavanje, a kroz meditaciju vas vodi u 21. minuti.

Nadam se da ćete pronaći nešto za sebe u ovoj listi aktivnosti u kojima ja uživam. Meni su odlične jer ih sve mogu raditi kad meni odgovara i kad odvojim vrijeme za sebe. Uz to, sve su besplatne ;). Javite utiske i podijelite sa nama ako ste pronašli nešto slično u čemu možemo uživati i raditi na sebi.

Ovaj tekst je dio akcije Coca-Cola System. Više o akciji možete pročitatina Coca Cola Bloggers Network Adria.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *