Zimski odmor u toplim krajevima

Akumal-4

Kad nastupe jesen i zima, bezbrižni topli ljetni dani nam se čine tako daleko. Ali ako zaista ne volite sve ono što hladniji period godine nosi sa sobom, predlažem da razmislite o zimskom odmoru u toplim krajevima i da skratite period do ljeta boravkom na nekoj od egzotičnih destinacija.

Ako volite sunce i pobjegnete iz sivila na sunčane rajske plaže, vratit ćete se puni energije i spremni da prezimite dok se ljeto ne vrati u naše krajeve. Mi smo ove tri destinacije posjetili u novembru ili decembru prethodnih godina i zaista je posebno zadovoljstvo krenuti na put u debelim jaknama i izaći iz aviona u kratkim rukavima.

Meksiko – spoj rajskih plaža i drevne civilizacije

Tulum 18

Ako maštate o bijelim pješčanim plažama, tirkiznom moru i pijuckanju koktela ispod palme onda predlažem Meksiko. Upravo to smo doživjeli na malom otoku Isla Mujeres koji je idealan za ovaj tip odmora iz nekoliko razloga. Otok je zadržao svoj autentični izgled tako da ćete naći mnogobrojne male kantine u uličicama gdje možete da degustirate poznatu meksičku kuhinju i da se uvjerite da je dosta drugačija od onoga što jedemo u evropskim meksičkim restoranima.

Još uvijek nema prevelike gužve tako da na plažama zaista možete uživati u rajskom prizoru oko vas. Pored kupanja, pijuckanja koktela i jedenjna “nachosa” dane možete ispuniti aktivnostima kao što je ronjenje koje je ovdje zaista odlično. Do ovog otoka dolazite tako što letite do Cancuna i onda trajektom dođete do Isle Mujeres.

Druga poznata destinacija u ovom kraju Meksika je Playa del Carmen. Tu je sve već mnogo moderno i prilagiđeno velikom broju turista uglavom iz SAD-a, što ima svoje predosti i mane. Tu imate veliki broj ekskluzivnih restorana, klubova, barova, hotela ali su plaže pretrpane. Ako želite onaj pravi doživljaj morate se uputiti do plaže Playa Paraiso koja se nalazi 20 minuta vožnje taksijem od ovog grada.

Iz Playa del Carmen organizuju se i izleti do Chichen Itze, svetog grada Maya, gdje se nalaze čuvene piramide, te gradovi Tulum i Coba koje zaista vrijedi posjetiti ako ste već u ovom dijelu Meksika.

Meksiko je destinacija koja spaja prirodna bogatstva, zabavu i znamenitosti koje ostavljaju bez daha.

Kuba – uplovite u neka prošla vremena

Havana 246

Ako vam je Kuba jedna od destinacija koje ste oduvijek željeli posjetiti onda to učinite što prije. Sve se tako brzo mijenja da će za koju godinu sigurno izgubiti veliki dio šarma zbog kojeg je jedinstvena.

Meni je ovo sigurno jedno od najboljih putovanja do sada. Moja preporuka je da ako putujete na Kubu, onda izbjegnite turističke resorte kako bi ziasta osjetili pravu čar. Smjestite se u jedan od privatnih smještaja kod nekoga u stanu, jer ćete na taj način upoznati lokalce i doživjeti dio njihove svakodnevnice.

U Havani je vrlo živo u skoro svako doba dana. Neki dijelovi grada su dosta propali i prljavi ali i tamo stare fasade nagovještavaju da je i taj dio grada nakd blještao od ljepote. Najljepši dio grada, gdje su neke zgrade i trgovi obnovljeni, je tzv. stara Havana. 5 trgova povezuje mnogobrojne ulice koje kriju pravu ljepotu Kube. Kad prošetate ovim dijelom postane jasno zašto je  uvršten na listu UNESCO-ve svjetske baštine.

Ali nije samo arhitektura fascinantna, nego cijela atmosfera grada, ljudi koji veliki dio dana provode na ulici, stari automobili, muzika koja se čuje iz domova, rum koji se pije u velikim količinama, te duge noći uz salsu.

Plaza na Kubi

Kuba naravno ima i prelijepe plaže, pa ako iz Havane poželite provesti dan na plaži preporučujem da uzmete taksi do plaže Playa del Este. Odvojite i vrijeme za znamenitosti i posjetite jedan dan selo Vinjales gdje ćete saznati kako se prave kubanske cigare, posjetite i kuću Hemingwaya, Muzej revolucije ali i hotel Nacional.

Tajland – plaža sa najljepšim zalaskom sunca

Plaze na Tajlandu

Tajland je mnogo više nego samo lijepe plaže. Ali da, i to ima i u tome treba uživati. Mi smo u Tajlandu posjetili Bangkok, zatim Chang Mai koji je odlična destinacija za pješačenje kroz prirodu i mnoge zanimljive izlete, te Railay beach.

Nakon trosedmične ture kroz tri države u ovom dijelu Azije, zadnja destinacija za odmor i skupljanje snage pred polazak kući, bile su poznate plaže Tajlanda. Dvoumili smo se gdje provesti nekoliko posljednjih dana i u zadnji trenutak smo se odlučili izbjeći poznati Kho Phi Phi i uputiti se na poluotok Railay beach. Odluka je bila ispravna jer smo dobili uz očekivani mir i odmor, dvije prekrasne pješčane plaže i najljepši zalazak sunca. Railay beach je inače poznat po prirodnim stijenama koje privlači uglavnom veliki broj penjača, ima nekoliko restorana i reggae barova uz more koji su idealni za ljenčarenje nakon sunčanog dana na plaži.

Jedan dan odvojite za izlet na okolne otoke da upoznate i taj dio, te se zabavite uz ronjenje i uživanje u svim čarima prirodnih ljepota Tajlanda.

Do ovih plaža dolazite trajektom iz Phuketa.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *